Zagreb

Zagreb, Sava Nehri kenarında kurulmuş ve Hırvatinstan'ın kuzeybatısında yer almakta. Aynı zamanda Hırvatistan'ın başkenti ve yaklaşık 1 milyonluk nüfusu ile ülkenin en büyük şehri. Zagreb'e genel olarak baktığımız zaman yoğun olarak barok mimari görsek de birçok mimari tarzın iç içe bulunduğu bir şehirdir ayrıca. Modern mimarinin yanı sıra, mesela şehrin en önemli sembollerinden biri Zagreb Kathedrali gotik tarzda inşa edilmiştir. Zagreb'in ikliminden bahsedecek olursak, burada dört mevsim çok net bir şekilde yaşanıyor. Yazları oldukça sıcak geçerken, kışlar da bir hayli soğuk geçebiliyor. Bu yüzden bölgeye ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde gitmek daha mantıklı olur. Özellikle mayıs, haziran, eylül ve ekim ayları Zagreb'i gezebilmek için oldukça ideal diye düşünüyoruz.

1. ZAGREB KATEDRALİ

Zagreb Kathedrali 

Zagreb'de şehir merkezi iki kısma ayrılmakta. Aşağı şehir dedikleri Donji Grad ve yukarı şehir dedikleri Gornji Grad. Bu iki bölge Zagreb'in kültürel, sosyal ve ticari anlamda merkezleridir. Bu bölgelerde restoranlar, barlar ve turistik alanlar oldukça yoğun olarak bulunmakta. Fakat tarihi bölgeler ve yapılar ise ağırlıklı olarak yukarı şehir kısmında yer alıyor. Şehrin sembolü olan Zagreb Katedrali ve yine Zagreb'lilerin buluşma noktası ve şehrin en popüler meydanı olan Ban Jelacic meydanı Gornji Grad'da bulunmakta. Yine bu bölgede ortaçağa dönemine ait birçok yapıyı tarihi şehirde görebilirsiniz. Ara sokaklarda gezip o atmosferi rahatlıkla ve güzel bir şekilde yaşayabilirsiniz.

2. MİROGOJ MEZARLIĞI

Mirogoj Mezarlığı

Ayrıca bir diğer önemli yapı olarak da şehir merkezinin kuzeyinde bulunan ve 1876'da açılan Mirogoj Mezarlığı ziyaret edebilirsiniz. Alışık olduğumuz mezarlıkların dışında bir mezarlık. Bu mezarlık kemerleriyle, çiçekleriyle, süslemeleriyle dünyanın en gösterişli mezarlıklarından biri. Mezarlığa talep fazla, fakat artık yer bulmak çok kolay olmadığı için mezarlık fiyatları astronomik rakamlara ulaşmış durumda.

3. MUSEUM OF BROKEN RELATIONSHIP

Museum of Broken Relationship

Zagreb'te ayrıca bunların yanında birçok müze de bulunmakta. Dolayısıyla Zagreb'e ayıracağınız süre içersinde bu müzeleri de gezmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle ön plana çıkan müzeler olarak yaklaşık içersinde 400 bin parçalık koleksiyonun bulunduğu Arkeoloji müzesi, Mimarlık müzesi, Modern Sanatlar müzelerini sayabiliriz. Ayrıca enteresan müze olarak da Museum of Broken Relationship yani sonlanmış ilişkiler müzesi. Bu müze oldukça ilginç, zira burada sona ermiş ilişkilerin yıkıcı etkilerini görebileceğiniz bir koleksiyona sahipler. Haftanın 7 günü açık olan müze, ücretlidir.

4. DOLAC MEYDAN PAZARI

Dolac Meydan Pazarı

Dolac Meydan Pazarı, Zagreb'in en büyük hal pazarıdır. Burada Zagreb halkının kendi ürettikleri meyve, sebze, çay, süt, kahve... başka başka birçok ürünü görebilirsiniz. Burası da haftanın 7 günü açıktır.

5. ST. MARK KİLİSESİ

St. Mark Kilisesi

Çatısında Hırvatistan ve Zagreb bayrakları bulunan St. Mark Kilisesini ziyaret edebilirsiniz.

6. LOTRSCAK KULESİ VE TARİHİ FÜNİKÜLER

Lotrscak Kulesi ve Tarihi Füniküler

Lotrscak Kulesine tarihi füniküler ile çıkıp Zagreb manzarasını doyasıya tadabilirsiniz.

7. MAKSIMIR PARK...

Doğa ile biraz daha iç içe olamak isteyenler için ise park ve bahçe için birkaç yer önerebiliriz. Maksimir Park ve hayvanat bahçesi, botanik bahçeyi ziyaret edebilirsiniz. Şehir merkezine uzak aslında. Fakat kullanacağınız tramway ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

8. STROSSMAYER YÜRÜYÜŞ YOLU

Ayrıca Strossmayer yürüyüş yolunda vakit geçirebilir hatta yaz aylarında ziyaret ederseniz birçok müzisyen ve ressamın burada sanatlarını icra ettiklerini göreceksiniz.