Phuket


Tayland’ın dünyaca ünlü adası Phuket; turistlerin büyük ilgi gösterdiği bir adadır.


1. PATONG PLAJI

Phuket tropik bir ada olmasından dolayı plajlarıyla ünlüdür. En ünlü ve en merkezi plajı Patong plajıdır. Kalabalığın, eğlencenin en çok olduğu yerdir ayrıca. Ve Phuket'te bütün sahillerden denize girilebilir. Bunun dışında merkezden biraz daha uzaklaşarak 30-45 dakika gibi mesafelerde bile çok çok güzel plajları var. Phuket'te yerel hayatı görmek için pek çok seçenek olacak. Tayland bilindiği üzere turizmle geçinen bir ülke. Bu yüzden de burada turistlere her türlü imkan sağlanmakta. Gezmek, görmek, ekstra turlara katılmak için herhangi bir arayışa bile girmenize gerek kalmıyor. Phuket'te ekstra turlar için birçok seçenek var. Bunların yanısıra fillerle safari yapabilirsiniz. Çevre adaları var, bunlardan en bilinenleri Phi Phi Adaları, James Bond Adaları gibi bu tip adalara günü birlik turlar yapılabiliyor. Bu tip turları tekneyle yapıyorsunuz. Biraz da bizim mavi turlara benziyor fakat tabiki burada çok daha tropik bir çevrede bulunuyorsunuz.


2. KARON VİEW POİNT

Karon View Point

Kata Noi, Kata, Karon, Nai Harn sahillerinde deniniz, kumun ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Bu sahilleri bir de tependen görebileceğiniz Karon View Point var. Buradan Phuket manzarasını izleyebilirsiniz. Yukardaki resme göre en alttaki sahil Kata Noi sahili, ortadaki Kata sahili, üstteki ise Karon sahili. Bunun dışında Freedom sahili var. Long tail boat ile gidilebilen karadan bağlantısı olmayan mükemmel bir plaj, Patong beach'ten tekne kiralayabiliyorsunuz.


3. BANGLA CADDESİ, SU SPORLARI VE GECE HAYATI

Scuba Diving

Bangla Caddesi

Phuket'te her türlü deniz sporu var. Özellikle dalış meraklıları için dünyada bilinen noktalardan biridir. Phuket'ten günlük tekne turları ile çeşitli dalış turları yapılabilmektedir. Şnorkel dalışının yanı sıra derin deniz dalışları imkanları da vardır. Dalışa merakınız varsa Phuket'e giderken bu konuyla alakalı herhangi bir sertifikanız olmasa bile buradaki dalış okullarından 2-3 günlük dersler sonucunda dalış eğitimi ve sonrasında belgesini alıp, ardından dalışınızı yapabilirsiniz. Bunun yanısıra her sahilde görebileceğiniz jetski, sörf, sürat teknesiyle paraşütler vs bir çok spor aktivitelerine katılabilirsiniz. Eğlence, gece hayatı konusunda Phuket eskiden beri bilinen bir destinasyon olması sebebi ile burası gayet hareketlidir. Çünkü Phuket'e dünyanın dört bir yanından insanlar  geliyor ve deniz, kum, güneş tatilinin yanısıra bu kalabalık gece eğlencelerini de yoğun olarak talep ediyor. Her türlü zevke uygun, tarza uygun gece hayatını bulabileceğiniz bir yerdir Phuket. Basit kafelerden, restoranlardan tutun da çok büyük cluplara kadar her şey bulunabilecek bir yer. Hizmet kalitesi açısından da çok geniş bir yelpazesi var. Mekanın kalitesine göre, hizmetin kalitesi de değişken olabiliyor. Bu biraz da sizin bütçenize bağlı. Bu durum Phuket'in çok uzun yıllardan beri turist almasıyla da ilgili. Zamanla eğlence alternatifleri artmış, her bütçeye göre lüks ve hizmet kalitesi açısından çeşitlilik göstermiştir. Bangla caddesinde fazlasıyla gece klüpleri, satıcılar vs ne ararsanız var. Fazlasıyla gürültülü bir yer. Fakat gezip görmeniz gereken bir cadde.


4. WAT CHALONG


Wat Chalong

Tayland'da bilindiği üzere en yaygın din Budizm'dir. Nüfusun yüzde 95'lik kısmı budizm dinine tabidir ve canı gönülden bu dine bağlıdırlar. Bu da Phuket'te adım attığınız her yerde hemen hemen bir budist tapınağı görmenize sebep oluyor. Bunlardan biri de Wat Chalong. Yine her tapınakta olduğu gibi burada da heykeller altın sarısı. Yine bahçesinde fil görünümünde ağaçları, heykelleri görmek mümkün. Çünkü Tayland'da fil bolluğu temsil ediyor ve uğur getirdiğine inanılıyor. Tapınak 3 binadan oluşuyor.


5. BIG BUDDHA

Big Buddha

Phuket'e giden herkesin görmesi gereken yerlerden biri de Big Buddha. Phuket şehir merkezine yaklaşık 14 km uzaklıkta ve 45 metrelik dev heykele ulaşabilmek için son 6 kilometrelik yolu araçla tırmanıyorsunuz. Büyük Buda heykeli tamamen mermerden yapılmış, ve tüm maliyeti bağış yapan budistler tarafınan karşılanmış. Manzarası ise mükemmel.

6. PHUKET TRICKEYE MUSEUM

Phuket Trickeye Museum

3D çizimlerin olduğu müze Phuket Trickeye Museum.


7. THAI MASAJI

Thai Masajı

Tayland'ın en ünlü etkinliklerinden biri de tabiki Thai masajıdır. Binlerce yıl öncesinde keşfedilen, günümüze kadar popülerliğini koruyan, genellikle budist tapınaklarında uygulanan masaj türü. Vücudun belli noktalarına basınç uygulayarak vücuttaki belli rahatsızlıkların giderilmesi esasına dayanıyor. Ve bunu da zamanında sadece tapınaklarda öğretiyorlarmış. Tabi şimdi zaman geçtikçe ve modernizmin de etkileri ile  bu gelenek değişmiş, ve tapınakların yerini kurslar almış. Thai masajını kurslarda eğitim almış ve belgeleri olan kişiler yapabiliyor sadece. Fakat ülkenin her yerinde bu masajı yapan yerler var. Bunlardan bazıları belgesiz ya da yasal olmayan işlemler sonucu açılmış. Bunlara dikkat etmekte fayda var, belgesi olduğu halde normal fiyatının çok çok altında bu masajı yapan yerleri tercih etmemekte fayda var, zira bu sağlıkla da alakalı bir durum. Söz konusu sağlık olduğu için işinizi garantiye alın deriz.


NE ZAMAN GİDİLMELİ?

Hangi aylarda gitmeniz gerektiğiyle alakalı bir şey söylemek çok zor. Çünkü Phuket, konumu ve iklimi itibariyle 12 ay turist çeken bir adadır. Yani bu bölgede iklimle alakalı şunu söyleyebiliriz. Burada 3 tür iklim var. Sıcak iklim, çok sıcak iklim ve en sıcak iklim. En sıcak olduğu aylar ağustos,eylül aylarıdır. Ve bu aylarda yine nem de çok fazla olduğundan özellikle yaşlı kesim tarafından ziyaretlerde düşüş olur. Aralık ayından başlayarak mayısa kadar sezonun en hareketli olduğu zamanlardır. Yine bu aylar da sıcaktır fakat diğer aylara nazaran sıcaklıklar daha düşüktür ve bu da Phuket'te daha çok tercih edilen bir durumdur.

ULAŞIM

Türkiye'den, Bangkok veya Singapur aktarmalı olarak Phuket'e ulaşım sağanabilir. Phuket'e giderken Türk vatandaşları için vize gerekmiyor. Pahalılık açısından değerlendirecek olursak, yemek, içmek, konaklamak ucuzdur. Tabi bu bütçenizle ve nasıl bir gezi planladığınızla da alakalı. Fakat burada turistleri zorlayacak olan en önemli faktörün uçak biletleri olduğunu söyleyebiliriz. Erken rezervasyon ile uçuşu daha ucuz bir hale getirebilirsiniz.