Lviv

Ülkenin batısında yer alan, polonya sınırına 70 km uzaklıkta Lviv ülkenin kültür başkenti olarak tanımlanıyor. Yıl içersinde yüzden fazla festival düzenleniyor. Yine Ukrayna'nın mimari yapılarının yüzde ellisi bu şehirde yer alıyor. Şehrin sloganı ise, 'Dünyaya Açık'.

Araştırma yaparsanız pek çok kaynakta Lvov yazılışına da rastlarsınız. Fakat kafanız karışmasın, o Rusça'dan kalma hali. 1990'da Ukrayna bağımsızlığına kavuştuktan sonra, şehrin sakinleri ana dilleri Ukraynacadaki Lviv versiyonunu kullanmaya başlamış. Ve dünyada da o şekilde tanınmasını tercih etmişler. Şehirde 3000'den fazla irili ufaklı aslan heykelleri bulunmakta. Zaten Lviv, aslan şehir anlamına gelmekte.


1. RYNOK MEYDANI


Rynok Meydanı

Lviv'in merkezi Rynok Meydanı. Burası orta çağdan beri insanların buluştuğu gözde noktalardan biri. Bugün de etrafındaki kafelerle, restoranlarla, tarihi ve turistik yapılarla hem turistlerin hem de kendi halkının en uğrak yerlerinden biri olmuştur. Aslında Ukraynaca pazar anlamına geliyor, fakat kelimenin kökeni almanca ve Türkçe karşılığı daire, yuvarlak demekmiş .Gerçekten de haritadan meydana baktığımızda şekli itibariyle dairesel sınırların olduğunu görüyoruz. Rynok meydanının bulunduğu şehir merkezi UNESCO'nun kültür mirası listesinde yer alıyor ve günün her saatinde alan oldukça hareketli ve eğlenceli. Sokak performansçılarından tutun da animatörlere, sokak satıcılarına kadar birçok şey var bu meydanda. Bir de sokağın ortasına konulmuş piyano var, gelen geçen çalsın diye. 16. ve 20. yüzyıllar arasında yapılmış 44 bina çevreliyor Rynok meydanını ve mitolojik tanrıların heykelleriyle süslenmiş 4 çeşme var içinde. Rynok meydanındaki binalara baktığınızda birçok binanın her katında 3 penceresi olduğunu göreceksiniz. Çünkü o dönemlerde üçten fazla pencere yaptırmanın vergisi çok fazlaymış. Bazı binaların ise daha fazla penceresi var, heralde o dönemin zenginleri kalıyordu bu binalarda. 

2. BELEDİYE BİNASI


 
Belediye Binası

Rynok meydanında bulunan belediye binasının saat kulesine çıkarak Lviv'i kuşbakışı görmek, panoramik fotoğraflar çekmeye de imkanınız var. Tabi bunun için 360 basamağı çıkmayı göze almalısınız. Tepeye çıktığınızda kameraların sizi çektiğini farkedeceksiniz. Bunun sebebi de daha önce belediye binasının tepesinde bazı kişilerin pornografik videolar çekmesi ve çıplak olarak fotoğraf çekilmeleriymiş. Bunun önüne geçebilmek adına yetkili organların da müdahalesiyle kameralar takılmış.

3. LVIV OPERA BİNASI


Prospekt Svobody

Şehrin sembol yapılarından biri olan Lviv Opera Binası (Prospekt Svobody) mimari açıdan çok başarılı gerçekten. Tabi tek özelliği bu değil. Yapıldığı dönemde binanın altından nehir geçiyormuş. Zaman içersinde nehir kurumuş ve kanalizayson sistemine dahil olmuş. Fakat yapıldığı dönemlerde böyle bir özelliğe sahip olması, binaya ekstra ün katmış. Bu yüzden de gelen turistler Lviv opera binasına yakından ilgi gösteriyorlar. Opera binasının hemen yakınında Ukrayna'nın ruhani lideri, edebiyattaki en önemli şahsiyer Taras Şevçenko anıtını göreceksiniz.

4. MUSEUM OF FOLK ARCHITECTURE AND LIFE


Museum of Folk Architecture and Life

Lviv'e geldiğinizde görmenizi tavsiye edeceğim bir diğer yer de açık hava müzesi olan Geleneksek Mimari ve Kırsal Yaşam Müzesi (Museum of Folk Architecture and Life). Büyük bir alanda Ukrayna'nın farklı kesimlerinden getirilmiş 124 yapı tipi var. Ülkenin kültürünü daha iyi anlayabilmek için buraya gelmenizde fayda var. Özellikle ahşaptan yapılmış 250 yıllık kilise görülmeye değer.

5.METRO CLUB


METRO Club

Lviv gece hayatı deyince ilk akla gelen mekan işletmecisinin Türk olduğu METRO Club'tır. Çok kalabalık, eğlenceli ve ekonomik bir clup. Gelen insanlar gelir gurubu olarak orta segment ve çılgınca eğlenen insanlar. En üst katta büyük bir alan, alt katta loca benzeri yerler, onun da altında daha küçük ama gözden uzak bir dans alanı mevcut.

6. VENICE PALACE


Venice Palace

Lviv'de çok farklı konseptlerde bir çok kafeler de var. Lviv'e gelen turistlerin tercih ettiği yerlerden biri de mimarisiyle de ilgi çeken Venice Palace. Böyle estetik bir yerde oturup, bir yandan kahvenizi içip bir yandan da muhabbet edebilirsiniz. Ayrıca çok güler yüzlü, çok sempatik garsonları var.


Şunu itiraf etmeliyiz ki gerçekten güzel bir ırk. Ukrayna'nın kızları cidden çok güzeller ve ayrıca podyumda yürürcesine hepsi zarif hepsi şık. Bizde en fazla davete giderken, ya da özel bir kutlamada giyilecek kıyafetleri Lvivli kızlar tabiri caizse ekmek almaya giderken bile giyiyorlar. Tabi sadece güzel ve şık değiller, bunun yanında özellikle Lviv'de kızların hepsi hanım hanımcıklar. Büyük ihtimalle siz de hatırlarsınız, yıllar öncesinde Türk gazetelerinde internet sayfalarında bir şehrin nüfusunun yüzde 85'inin kızlardan oluştuğuyla alakalı bir muhabbet dönüyordu. İşte o muhabbetin geçtiği yer tam olarak Lviv. Fakat öyle söylendiği gibi yüzde 85'i değil, zaten bunun matematiksel olarak mantıklı bir açıklaması mümkün değil. Ve bunun sonucunda şöyle bir algı oluştu, ''Lviv'de kızların toplam nüfus içinde payı erkek payına nazaran çok fazla ve oradaki kızların hayırsever Türk erkeklerine ihtiyaçları var.'' Haliyle buradaki Türk turist sayısında bir artış oldu. Fakat bu uydurma haberlerle uzaktan yakından bir alakası yok, sayı olarak her yerde olduğu kadarlar, güzeller, zekiler, kültürlüler, efendiler. Anlayacağınız kendilerine saygıları var, Sırtımda Çanta ekibi olarak kendilerini takdir ettik doğrusu.