Nice

Nice, Fransa'nın ne önemli turizm merkezlerinden biridir. 350 bin nüfusuyla (yazın bu sayı 1,5 milyonu aşmaktadır) ülkenin en büyük 5. şehridir. Fransa'nın Corte D'azur diye bilinen güney doğu sahil şeridinde yer alan ve İtalyan esintileri içeren Nice, aynı zamanda hem Fransa ve İtalya kültürlerini bir arada bulabileceğiniz hem de Akdeniz'in sıcaklığını tümüyle hissedebileceğiniz bir şehir. Fransız kültürünün yanında İtalyan kültürünü de yansıtmasının sebebi ise, şehrin çok uzun yıllar Roma hakimiyetinde olmasından kaynaklanıyormuş. Bu da burada yaşayan insanların Fransa'nın diğer bölgelerinde yaşayanlara nazaran neden daha sempatik olduğunu açıklıyor.

Şehrin en büyük avantajı, trenle yarım saat yolculuk sonrası Cannes'a, Monaco'ya, Menton'a rahatlıkla gidilebiliyor olması. Bunun dışında mavi bayraklı deniziyle özellikle yaz tatili ve keyif için ideal bir yer olduğunu söyleyebilirim. Fakat, malesef plajlar da denizin içi de kum değil, taşlık. Bu yüzden ayaklarınız biraz acıyabilir ama denizi güzeldir.

Şehrin en büyük dezavantajı ise, kesinlikle Avrupa'nın tüm şehirlerinden pahalı olmasıdır. Şehrin içinde kiralar, yiyecek, ulaşım, eğlence, her şey oldukça pahalıdır. Zaten burada yaşayan insanlar normalin üzerinde gelir sahibidirler ve şehirde birçok ünlü yaşamaktadır. Hırsızlık olaylarına da dikkat etmek gerekiyor. Zira bu şehirde hırsızlık olayları fazlasıyla yaşanmakta.

Yukarıda da bahsettiğim gibi bu bölgenin insanları oldukça cana yakındırlar. Yardım istediğinizde tüm samimiyetleriyle size yardımcı olmaya çalıyorlar fakat İngilizce bilen çok çok az kişi var. Bu yüzden zorluk yaşamamak adına bir miktar Fransızca öğrenmekte fayda var. Ya da turist bilgilendirme noktalarından geziye başlamadan önce bir harita edinin ve sormak istedikleriniz varsa burada sorun çünkü dediğim gibi ingilizce bilen kişi sayısı oldukça az. Muhtemelen ingilizce konuşanları da sadece bu noktalarda bulabileceksiniz.

1. NICE CASTLE HILL

Nice Castle Hill

Nice Castle Hill Manzarası

Nice Castle Hill'e mutlaka çıkın. Bütün Nice şehrini tepeden görebilmeniz için mükemmel bir fırsat. Kesinlikle insana huzur veren güzel bir dinlenme yeri. Ayrıca tepeden bütün Nice şehrini farklı açılardan rahat bir şekilde çekebilirsiniz. Kaleye çıkmak biraz yorucu olabilir, o yüzden asansörle ya da turistlerin yoğun olarak tercih ettiği turist araçlarıyla da Nice kalesine çıkabilirsiniz.

2. PROMENADE DES ANGLAIS (İNGİLİZ YÜRÜYÜŞ YOLU)

Promenade Des Anglais

Her yaştan insanın rahatlıkla gezebileceği, bisiklet, paten kullanabileceği güzel bir kordon. Nice'e geldiyseniz yapmanız gerekenler arasında ilk üçe mutlaka girer. Kordonda güzel bir yürüyüş, vaktiniz varsa Nice plajlarında güneşlenmek, denize girmek... insanın bütün yorgunluğunu alacaktır. Şu tarihi bilgiyi eklemekte fayda var. 1822 yılında hasatlar kötü gidince boşta kalan işçilere İngilizler bu yolu yaptırmış. Yolun adı da bu şekilde konulmuş. 

3. OLD TOWN (VIENUX NICE)

Old Town (Vieux Nice)

Dar sokakları, eski tarihi dokusu, insanın için açan sarı, turuncu renkli evleri ile kesinlikle 3-4 saatlik bir yürüyüş ile Old Town deneyimi edinin. Restoranlarda Nice'in yemeklerini tadabilir, mağazalarında dolaşabilirsiniz.

4. PROMENADE DU PAILLON

Promenade du Paillon

Promenade du Paillon'da fıskiyeleri izleyip bir yandan serinleyebilir bir yandan da banklara oturup dinlenebilirsiniz. Ücretsiz wifi de var.

5. PLACE MASSENA MEYDANI

Place Massena Meydanı 

Place Massena Meydanı ise şehrin en önemli ve en büyük meydanı sanırım. Meydana açılan sokaklarda birçok cafe bulunuyor. Ayrıca meydanda bulunan ışıklandırma ve yaz aylarında serinletme amacıyla verilen soğuk su buharı da çok ilginç ve keyifli.

6. MATISSE VE CHAGALL MÜZELERİ

Matisse Müzesi

Biraz da müze görmek istiyorsanız, Nice'deki en önemli müzeler: Matisse ve Chagall müzeleri. Şehir merkezinden biraz uzakta kalıyor olsa da, gerek dış görünümüyle gerekse içersinde barındırdığı eserlerle sanatseverlerin gitmesi gereken yerlerden.

7. ST. NICHOLAS KİLİSESİ

St. Nicholas Kilisesi

St. Nicholas Kilisesi'ni de ziyaret edebilirsiniz. Garın arka tarfında kalıyor. Şehir merkezine biraz uzak mesafede. Vaktiniz ve enerjiniz kaldıysa gidip görebilirsiniz.

ULAŞIM

THY ve Air France'ın İstanbul'dan Nice'e direkt uçuşları bulunmaktadır. Uçuş yaklaşık 3 saat kadar sürmektedir. Eğer İtalya-İspanya arası bir rotanız varsa, Nice'e uğrayabilir, sonrasında Cannes yada Monaco'ya gidebilirsiniz. Nice-Monaco arası trenle ya da otobüsle bikaç dakikalık bir mesafe. Monaco kumarhaneleriyle meşhur bir yer, bu yüzden bu hat üzerindeki trenlerde Fransız sosyetelerini görebilir hatta yanyana yolculuk dahi edebilirsiniz. Nice-Cannes arası trenle yaklaşık 20 dakikadır.