Hammamet

Öncelikle Tunus'tan bahsetmek gerekirse, Tunus Kuzey Afrika'da Akdeniz kıyısında yer alıyor. Komşuları Cezayir ve Libya. Nüfusu yaklaşık 10 milyon, resmi dilleri Arapça, fakat eski Fransız sömürgesi olduğu için neredeyse halkın tamamı Fransızca biliyor. Tunus'un başkentinin adı da Tunus. İstanbul'dan buraya 2,5 saatlik bir uçuşla ulaşılabiliyor. Bu yazıda da bahsedeceğimiz Hammamet şehri ise, başkente bir saatlik bir mesafede.

Hammamet, Tunus'un uluslarası anlamda turizme açılan ilk şehriymiş. 1960'larda büyük turistik anlamdaki ilk oteller açılmaya başlanmış. Aslında bir turistin görmek isteyeceği her şeye sahip Hammamet. Akdeniz'in suları, ülkenin plajı ve konumu itibariyle hava sıcaklığı filan turistlere deniz, kum, güneş tatilini doya doya yaşamalarını sağlıyor. Bunun dışında geleneksel, otantik dokular görmek isteyenlere de bu şehir bunları sunuyor. Eskiden küçük bir balıkçı kasabasıymış, hala da günümüzde geçimini balıkçılıkla sürdürenler var. Fakat geçmişe nazaran bu oran çok azalmış durumda. Günümüzde balıkçılığın yerini turizm sektörü almış durumda. Burada yaşayan insanlar da değişen bu duruma ayak uydurmaya çalışmış. Başkente sadece 1 kilometrelik uzaklıkta, dolayısıyla buradaki halkın tatil için tercihi olmuş durumda. Ayrıca yurtdışından Tunus'a gelen turistler de gün içinde kısa bir deniz tatili de yapabilirler. Bu konuda turistlerin önü oldukça açık, çünkü içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu 72 ülke, 90 gün boyunca vize işlemleriyle uğraşmadan Tunus'u ziyaret edebilir.

1. MEDİNA

                 
Medina

Tunus'ta ve hatta bütün Afrika ülkelerinde bilmeniz gereken en önemli kelimelerden biri; Medina. Medinalar eski şehir bölgesinin bulunduğu alanlar ve etrafı genelde duvarlarla çevrili oluyor. Daracık sokaklar, çarşı, pazar, dükkanlar vs. var. Genel olarak yaya trafiğine açık sadece. Araçların geçişine izin verilmiyor. Medina, aslında Arapça'da şehir demekmiş. Fakat dediğimiz gibi Kuzey Afrika ülkelerinde genelde eski şehrin olduğu bölgeler için kullanılıyor. Medina bölgesindeki dükkanlara ya da genel olarak çarşı, pazarlara 'Souq' deniyor. Bu şehre özgü hediyelik eşya filan bakmak istiyorsanız buraya uğramanızda fayda var. Mesela duvarınıza asmak için mozaik taşlardan yapılmış tablolar alabilirsiniz ya da ülkenin kendine has çizimlerinden, süslemelerinden oluşturulmuş çiniler, magnetler, kapı figürleri vs alabilirsiniz. Medina'ya geldiğinizde buradaki dükkan sahipleri, satıcılar gelen turistlere adeta yapışıyorlar. Hatta sizi metrelerce bile takip edip ürünlerini pazarlamaya çalışıyorlar. Eğer böyle bir şeyle karşılaşmazsanız gerçek anlamda çok şanslısınız demektir. Çünkü bu durum insanın canını çok sıkıyor. Bu arada bu bölgeye gelirseniz size ufak bir ipucu verelim. Atıyorum, bir tane tablo beğendiniz. Satıcı size bir fiyat söyledi. Büyük ihtimal bu size çok fazla gelecek. Çünkü bu satıcılar eşyaları değerinin çok üstüne satıyorlar. Fakat pazarlık payı çok fazla. Bu yüzden siz de mutlaka pazarlık yapın. İstediğiniz ürünü yarı fiyatına bile alabilirsiniz.

2. SIDI BOUHDID

               
Sidi Bouhdid

Hammamet'teki en güzel kafelerden biri de Sidi Bouhdid. Burası hemen Medina'nın yanında, otantik bir şekilde dekore edilmiş, güzel şirin bir kafe. Medina'da gezdiniz, pazarlık yaptınız, yoruldunuz, burada oturup dinlenebilirsiniz. En meşhur içeceği naneli çayı deneyebilirsiniz.

3. KASBAH

                 
Kasbah

Dinlendikten sonra Kasbah denilen kaleye çıkabilirsiniz. Burası eskiden bir saldırı olduğunda şehir sakinlerinin toplandığı yermiş. Kaleye çıkıp manzarayı da izleyebilirsiniz.

4. YASMIN HAMMAMET

                    
Yasmin Hammamet

Hammamet'e 5-6 dakikalık bir mesafede. Tunus'un en önemli turistik beldesi. 4 kilometrelik sahili, çoğu 5 yıldızlı olmak üzere 45 oteli ve medinasında turistleri cezbedecek birçok alanı var. Bu bölgedeki otellerde konaklamanın en güzel yanı, çarşıya, restoranlara, marinaya yürüme mesafesinde olması. 
Medinanın giriş kapılarından birinin önünde bulunan dev fil deykelleri Yasmin Hammamet'in sembolü olmuş durumda. Gelen turistler yoğun olarak ilgi gösteriyor ve önünde sık sık fotoğraf çektiriyor.

5. HAMMAMET SAHİLİ

               
Hammamet Sahili

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, Hammamet Tunus'un en önemli turizm başkenti. Ve turistlerin burayı tercih etmesinin en önemli sebeplerinden biri de Hammamet Sahili. Güzel bir kumsalı ve denizi var. Fakat tabi ziyaret ettiğiniz dönem de önemli. Çünkü yaz aylarında hava sıcaklığı 30 derece civarlarındayken, kışın sıcaklık düşüyor. Eğer biraz da deniz tatili yapmak istiyorsanız, zamanlamanızı iyi ayarlamanız gerekiyor. Sahil şehir merkezine yakın bir mesafede. Bu yüzden seyahatinize bu sahili de ekleyebilirsiniz.

6. FRIGUIA PARK

Friguia Park

Hammamet'te güzel bir hayvanat bahçesi. İçersinde aslan, kaplan, zebra, zürafa, fil gibi birçok hayvan barındırmakta ve farklı gösteriler düzenlenmekte. Özellikle deniz aslanları ve yunusların yaptığı gösteriler çok etkileyici.

7. CITRUS GOLF KURSU

Citrus Golf Kursu

Golf sporuna meraklıyım diyorsanız ya da deneyimlemek istiyorum diyorsanız, Tunus'ta büyük bir alana yayılmış golf sahaları da mevcut. Buradaki sahalara büyük yatırımların yapılması golfseverleri buraya çekmeyi başarmış.