Buenos Aires

1. LA BOCA

La Boca

Arjantin'in en hareketli, en renkli, en cıvıl cıvıl kasabası: La Boca. Kent merkezine yaklaşık 20 dakikalık mesafede. La Boca kasabası, Arjantin'in en eski kasabalarından biri. İlk yaşamlar bu kasabada kurulmaya başlamış. Etrafınıza baktığınızda evlerin rengarek olduğunu göreceksiniz. Bunun sebebi, bu kasabadaki insanlar kendi renkli kişiliklerini buradaki yapılara da yansıtmak istemiş; diğer sebebi ise, kasabanın balıkçılardan ve gemicilerden arda kalan eşyalarla kurulmuş olması. Genelde gemilerden tahtanın yanında boyalar arda kalıyormuş. Buradaki halk da bu boyalardan istifade etmek adına evlerini bu boyaların yardımıyla rengarek yapmışlar. Gerçekten çok orijinal bir yer. Geleneksel yemekleri tadabileceğiniz mekanları da var. Aynı zamanda tango denilince akla gelen ilk yer de burası. Her adım başı tango yapan insanlarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle bu kasabada bulunan cafe ve restoranlara gelirseniz buraya ait geleneksel lezzetleri tango eşliğinde yiyebilirsiniz.

2. PLAZA DE MAYO (MAYIS MEYDANI)

Plaza de Mayo

Buenos Aires'in en ünlü meydanlarından biridir. Ülkenin bağımsızlığının ilan edildiği 25 Mayıs 1810 yılından bu yana, Arjantin'de siyasi yaşamın merkezi olmuştur. 1976 ve 1982 yılları arasında darbe ile generaller tarafından ülke yönetimi ele geçirilen Arjantin’de “Ulusal Uzlaşma Süreci” adı altında binlerce insan katledilmiş ve bilinen bilinmeyen binlercesi de hapse atılmıştır. İşte bu dönemde çocuklarının akıbetini merak eden ve serbest kalmasını isteyen anneler her şeyi göze alarak Plaza de Mayo'da  1976 yılından bu zamana haftada bir beyaz eşarplarını takıp seslerini duyurmak için toplanmaktadırlar.
Meydanda yer alan en önemli yapılar Metropolitana Katedrali ve Casa Rosada adı verilen Pembe Ev'dir.

3. METROPOLITANA KATEDRALİ

Metropolitana Katedrali

Arjantin hristiyan olan bir ülke. Koyu katolikler ülkenin her yerine ihtişamlı kiliseler yapmış. Bunlardan biri de Metropolitana Katedrali'dir. Roma mimarisi dönemini andıran sütunları, dev bir görüntüye sahip mimarisi ve zengin süslemelerinin yanında Vatikan'ın devlet başkanı, katoliklerin ruhani lideri, bugün Vatikan'da görev alan Papa'nın Buenos Aires kentine yaşamış, burada doğup büyümüş ve Metropolitana Katedrali'nde din adamı olarak görev yapmış olmasından dolayı katedral büyük bir önem kazanmış ve turistlerin en çok ziyaret ettikleri yapılardan biri haline gelmiştir. Arjantin'nin en büyük katedrallerinden biridir ayrıca.

4. CASA ROSADA

Casa Rosada

Amerika kıtası Avrupalılar tarafından keşfediliyor ve bu kıtada koloniler kurmaya başlıyorlar. Ve bu yazıda da bahsi geçen ülke, Arjantin ise İspanyolların eline geçiyor. İspanyollar bu topraklar üzerinde hüküm sürüyorlar, egemenlikleri altına alıyorlar. Geldikleri zaman tüm kültürlerini, dillerini ve dinlerini bu topraklara aşılıyorlar. Aynı şekilde mimari yapılarını da bu topraklar üzerinde görebilirsiniz. Bunlardan biri, Casa Rosada. 1500'lü yıllarda inşa edilmiştir. İspanyollar, düşmanlardan kenti koruyabilmek için denize yakın bölgeyi tercih etmişlerdir ve devleti de o zamanlarda bu binadan yürütmüşler. Bugün ise başkanlık sarayı olarak kullanılmakta ve ülke hala buradan yürütülmektedir. Bina kırmızı renk ile temsil edilen Federaller Partisi ve beyaz renk ile temsil edilen Uniteryo Partisi'in birleşimini simgelediği için rengi pembeymiş. 
Aynı zamanda Evito Peron'nun halka seslendiği balkon da bu bina da yer almaktadır. Evita Peron, 1945 yılında Juan Peron ile evlendi. Juan Peron 1946 yılında başbakan seçildi. Evita, kocasının diktatörlüğü döneminde kadın hakları için çalıştı ve aktif anlamda siyasetin içinde yer almamasına karşılık, her zaman siyasetle ve halkla içiçe oldu. İşçi sendikalarının örgütlenmesinde önemli rol üstlendi ve 1947 yılında kadınların oy verme hakkı elde etmesini sağladı. Fakir halka yiyecek, para ve ilaç yardımında bulundu, çocuklar için de yardım kampanyaları düzenledi. Bu sayede Evito, kendi döneminde ve şu anki dönemde çok sevilen biri haline gelmiştir.

5. TEATRO COLON


Teatro Colon

Arjantin'in dünyaca bilinen opera binasıdır. 9 Temmuz Caddesi üzerindedir. UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. National Geographic tarafından dünyanın en iyi 3. opera binası seçilmiştir ve akustik anlamda ise dünyanın en iyi 5 konser binalarından biridir. Diğerleri: Konzerthaus (Berlin), Musikverein (Viyana), Concertgebouw (Amsterdam), Symphony Hall (Boston). 

6. 9 DE JULIO (DOKUZ TEMMUZ CADDESİ)

9 de Julio

Sadece Arjantin'in değil, dünyanın en geniş caddesidir. Tam tamına 16 şeritli bir cadde ve karşıdan karıya geçmek için ciddi bir yürüme mesafesine sahip. 

7. OBELISCO DE BUENOS AIRES

Obelisco

Buenos Aires'in ulusal tarihi anıtı ve simgesidir. 9 de Julio ve Corrientes caddelerinin kesiştiği alanda bulunmaktadır. Kentin kuruluşunun 400. yılı anısına 1936 yılında inşa edilmiştir. Sultan Ahmet Meydanı'ndaki dikilitaşa benzer bir görüntüsü var.

8. LA RECOLETA MEZARLIĞI

Recoleta Mezarlığı

İçerisinde cafeler, barlar, alışveriş merkezleri, Buenos Aires'in en büyük sinemasını bulunduran Recoleta semti, asıl ününü Recoleta Mezarlığı'na borçlu. Burada sanatçılardan devlet adamlarına kadar bir çok ünlü şahsiyetin mezarı bulunmakta. İnsanların para, mevki, ünvan düşkünlüklerinin ölümünden sonra bile devam ettiğinin kanıtı bir mezarlık. Mezarlıkta yer sahibi olan ailelerin, mezarlığa yeni dahil olacaklar hakkında kaygı duymaları, bunlara kolay kolay izin vermemeleri gibi durumlar da söz konusu. Hatta Evito Peron'nun bu mezarlığa gömülmesi bile ciddi ciddi olay olmuştur. Sıradan bir halktan gelen, geçmişi ne olduğu belirsiz bir kadının bu mezarlıkta ne işi var gibi eleştirilerde bulunulmuştur. Hatta bu mezarlık için söylenen bir söz varmış: "Ömür boyu lüks bir hayat yaşamak, Recoleta Mezarlığı'nda gömülü olmaktan çok daha ucuzdur."
Fakat tüm bunlara rağmen gidip görmekte fayda var. Müze kıvamında olan bu mezarlık, farklı mimari yapısıyla, heykel ve süslemeleriyle görülmeye değer bir yer.

9. PUERTO MADERO

Puerto Madero

Puerto Madero, zamanında Buenos Aires'in önemli bağlantı noktalarından, limanlarından biriymiş. Şimdilerde yürüyüş yapmak, yemek yemek, cafe ve restoranlarda oturup şehrin tadını çıkarmak için en ideal destinasyonlardan biri haline gelmiş durumda.

10. FLORIDA CADDESİ

Florida Caddesi

Florida Caddesi, trafiğe kapalı bir cadde ve Buenos Aires'i ziyaret eden 7'den 70'e herkesin muhakkak uğradığı yerlerden biridir. Ünlü restoranlar, cafeler, alışveriş mağazaları, butikler vs bu cadde üzerinde yer alıyor. Ve günün her saati rengarek, cıvıl cıvıl, aranan her şeyi bu caddede bulmak mümkün. Yol üzerinde yerde oturmuş birçok satıcı görmeniz mümkün. Mesela hediyelik eşya almak istiyorsanız buraya mutlaka uğramalısınız.

11. JARDİN JAPONES (JAPON BAHÇESİ)

Jardin Japones

Buenos Aires'te kafamı dinleyebileceğim sakin ve güzel bir yer arıyorum diyorsanız bu bakımlı ve farklı etkinliklerin olduğu Japon Bahçesi'ne gidebilirsiniz.